

Az esküvőszervezés lépései közül az egyik fontos pont a catering megszervezése, ez mindig sok fejtörést okoz az ifjú párnak. Ki szolgáltassa az esküvői vacsorát, mi legyen a menü és persze mindez mennyibe is fog kerülni?
Mostani cikkünkben az esküvői menü kitalálásához adunk tippeket. Legyen szó hagyományos magyar vagy modern menüsorról, ha jó elképzeléseid vannak és találsz hozzá egy rendes, megbízható szolgáltatót, akkor nyert ügyed van, a tied lesz a tökéletes esküvői menü. 🙂
Mire kell figyelni az esküvői menü összeállításánál?
Mik azok a szempontok, amiket figyelembe kell venni az esküvői menü kigondolásánál?
Mindig gondolni kell arra, hogy az esküvőre különféle korú és ízlésű emberek érkeznek. Igyekezni kell, hogy legyenek olyan ételek, amiket mindenki fogyaszthat.
Fontos szempontok azok is, hogy hányan érkeznek, illetve, hogy hol, milyen helyszínen tartod az esküvőt. Egy falusi esküvőre teljesen más menü illik , mint egy elegáns, kastélyparkban megtartottra.
Emellett figyelembe kell venni, hogy a mai világban nagyon sok embernek van valamilyen étellel kapcsolatos érzékenysége, laktóz és gluténérzékenység például, csakhogy a leggyakoribbakat említsük school. Gondoskodni kell róla, hogy mindenki tudjon valamit fogyasztani az esküvőn, amitől garantáltan nem lesz rosszul. 🙂
A legegyszerűbb módja annak, hogy feltérképezd, hogy milyen és mennyi érzékenységgel van dolgod, hogy készítesz egy kérdőívet ezzel kapcsolatban és kiküldöd minden vendégnek, hogy töltse ki. Ezt érdemes jóval a nagy nap előtt, már az esküvőszervezés kezdeti szakaszában megtenni, hogy mire az esküvői menü összeállításáig jutsz pontosan tudd, hogy milyen különleges igényekkel kell számolnod.
Érzékenységek és életmód
Készülj olyan ételekkel, amit a laktózérzékenyek, a gluténérzékenyek, a cukorbetegek, a vegetáriánusok és a vegánok is meg tudnak enni. Persze nem kell mindennek együtt teljesülnie, de arról gondoskodj, hogy mindenki tudjon fogyasztani legalább egy tételből, ami a menüsoron van.
Legyen a gyermekek számára is finom étel
A gyerekek sok mindent nem esznek meg. Ezzel nincs is probléma, életkorral járó sajátosság. Ügyelj rá, hogy legyen olyan étel, amit legalább megkóstolnak. A leves, a pörkölt és a gurmé ételek nem tartoznak ezek közé. Próbálkozz olyan jól bevált recepttekkel, mint a sült krumpli, a rántott hús, a rántott sajt vagy a pizza. Mindenki jobban jár ha a picik a helyükön ülve falatoznak, legalább egy kis ideig.
A közösségi igényekre is figyelmet kel fordítani
Vedd figyelembe a társaság összetételét. Példa: Te egy extrém, keleties ízvilágú esküvőt szeretnél. A veled nagyjából egyidős barátaidnak ennek nagyon örülnek, de gondolj bele, hogy lehet hogy a nagyszüleid és a velük egykorúak azt sem tudják majd, hogy mik azok az ételek, amiket eléjük raknak.
Ezzel nem azt mondjuk, hogy ne alakítsd a saját esküvődön a menüt a saját ízlésednek megfelelően, sőt úgy gondoljuk, hogy mindenképp tégy így! Annyit mondunk csupán, hogy egy extrém ízvilágú esküvőre is csempéssz be egy-két olyan fogást, amit az ezt az ízvilágot kevésbé kedvelők vagy ismerők is szívesen fogyasztanak.
Milyen egy nyári esküvői menü?



Ha a hagyományos magyar menüsort választod, akkor nincs sok különbség a nyári és a téli kínálat között.
Ha mást szeretnél, akkor bátran kísérletezz új ízekkel. A nyári esküvői menü lehet egy kicsit lazább, könnyedebb, mind az ízvilág, mind az italkínálat szempontjából. Nem kell pörköltet tálalni és nehéz borokkal öblögetni.
Egy nyári esküvői menübe kerülhetnek kevésbé zsíros húsok, sajttálak, mártogatósok, sok zöldség, magvak és gyümölcsök. Ami az italokat illeti egy finom, friss, könnyed fehérbor kiváló választás. Egy nyári esküvőn sok-sok szénsavas és mentes ásványvízre is szükség van, a nagy hőségben, kell a pótlás a szervezetnek.
Milyen egy téli esküvői menü?



Egy téli esküvőn bőségesebben fogyaszt a násznép, mint egy forró nyári napon.
A téli esküvői menü legyen kiadós, tartalmas és meleg. 🙂 A könnyed salátákat ne erre a napra tartogasd.
A leveskínálatot érdemes feldobni egy kicsit, és még egy hagyományos magyar esküvő esetében is megfontolandó, hogy a húslevest lecseréld vagy kiegészítsd a menüsort egy szuperfinom szezonális alapanyagokból készült forró krémlevessel.
Az italkínálatba is bele lehet csempészni egy-két forró vagy szokatlan darabot. Gondolj csak a finom kávékülönlegességekre, a forralt borra vagy a Karácsony és környékén nagy népszerűségnek örvendő krémlikőrökre.
Milyen egy hagyományos magyar és egy modern esküvői menü?
Bár egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek a mediterrán és az egzotikus ételek is, még mindig sokan választanak hagyományos menüsort esküvőjükre. A magyar vendégek 95%-a teljesen elégedett kis hazánk konyhaművészetével, tehát nagyot nem hibázhatsz egy hagyományos menüsorral.
De mégis milyen pontosan egy hagyományos esküvői menüsor?
Hány fogásos egy esküvői menü?
Egy hagyományos magyar esküvői menü részei: leves/előétel, 1. főétel, 2. főétel, desszert, majd az éjféli vacsora.
Amennyiben nem hagyományos menüsorban gondolkodsz nyugodtan bontsd meg a sorrendet, vegyél ki belőle tételeket, egészítsd ki továbbiakkal.
Sokan becsempésznek a vacsora elejére egy különleges, formabontó előételt, a levest hidegtálra cserélik, nem ragaszkodnak a szokványos 2 főételhez, inkább többféle, kisebb, izgalmas fogást tálalnak a vendégeknek.
Mint, ahogyan ezt eddigi cikkeinkben is hangsúlyoztuk ez a te esküvőd, az a legfontosabb, hogy minden a te szájízed szerint történjen. Nem kell a magyar szokásokhoz ragaszkodni, ha te nem ilyen menüsort szeretnél.
Nézzük meg, hogyan néz ki egy hagyományos magyar menüsor és azt, hogy hogyan lehet ezt kicsit átalakítani, modern ételekkel helyettesíteni.
Leves/Előétel
Leves
Ha az esküvő és a leves kapcsolatára gondolunk, akkor a legkézenfekvőbb pont a húsleves, ezt szinte mindenki szereti, emellett gyakran elő szokott fordulni még a tárkonyos borjúragú leves is.
Arra figyelj, hogy ezekből a levesekből a vegetáriánus vagy vegán életmódot folytatók nem fognak enni. Örvendeztesd meg őket egy-két pogácsakosárral, vegán süteménnyel, vagy tálalj fel egy húsmentes B levest is.
A modern esküvői menüsornak nem mindig része a leves, inkább az előételt részesíti előnyben. Ha mégis szeretnél levest, akkor készülj egy különleges levessel, de azért nagyon ne ess túlzásokba, a leveseket alapból sem szereti mindenki, ha túl egzotikusat választasz, abból csak kevesen fognak enni.
Előétel



A hagyományos esküvői menüben az előétel általában a velős pirítós, a tatár beefsteak és libamájpástétom. Ismét meg kell jegyezni, hogy ezek az ételek egy vegán/vegetáriánus számára nem fogyaszthatóak.
A hagyományos előételek helyett fel lehet tálalni mártogatósokat, padlizsánkrémet, céklakrémet, humuszt, mindezeket pirítóssal, grissinivel vagy hosszában felvágott, zellerrel, répával, uborkával kísérve.
Az egzotikus menüsorokban lehet rákchipset, rákfalatkákat, tavaszi tekercset halakat, salátákat és egyéb egzotikus ételeket kínálni.
Indiai pakisztáni vagy arab ételek esetében ilyenkor jöhetnek a lepények, a naan kenyér, a piták, mellé a tájegységre jellemző mártásokkal, sajtokkal és egyéb ínyenc falatokkal.
1. Főétel



Egy hagyományos esküvői menüsorban az 1. főétel pörkölt galuskával.
Egy modern menüsorból az első főételt egyszerűen ki lehet hagyni, ha ezt nem akarod akkor valami igazán különleges étel kerülhet terítékre az 2. főétel modernebb alternatívájaként.
Emellett egy 2. előétel körre is cserélheted az 1. főételt és újra feltálalhatsz kisebb, izgalmas ételeket. Mivel az előételekből a kis adagok miatt egyszerre többet viszel ki egy igazi ízélmény, ha kétszer is van előétel kör, rengetegféle ételt meg tudnak kóstolni a vendégek.
2. Főétel



A 2. főétel általában tálakon érkezik, 4-6 személyre számolnak egy tálat. A tálakon különféle sültek érkeznek, húsos és vegetáriánus formában is. Ilyenkor kerül elő a rántott hús, a cordon bleu, a rántott sajtok, a töltött húsok és a töltött vegetáriánus ételek.
A köretek is vegyesek, rizs, többféle krumpli, saláta és savanyúságok is kerülnek az asztalokra.
Egy modern menüsorban szintén ebben a fogáskörben jöhetnek a húsok és halak, különleges fűszerezéssel, az adott tájegységre jellemző köretekkel.
Ha mediterrán ételsort választasz, ne felejtsd el kihasználni a térség adottságait. A pékárukat, a tésztákat, a tenger gyümölcseit. Fantasztikus ételeket lehet kihozni ezekből az alapanyagokból.
Desszert
Milyen desszert legyen az esküvőn? Na és persze a nagy kérdés milyen legyen az esküvői torta?
Tipikus magyar esküvői desszertek a Somlói galuska, a Gundel palacsinta, a Tiramisu és a Madártej.
Ha egy kicsit eltérnél a hagyományos desszertektől tálalj fel izgalmas édességeket.
Tippek modern desszertekhez



- Örvendeztesd meg vendégeidet a fesztiválédességgel a Churrossal.
- Tálalj fel szezonális gyümölcsökkel töltött aprósüteményeket.
- Legyenek poharas édességek. Biztos befutó a Créme caramel, a Panna Cotta és a Créme brulée, de szinte bármilyen íz elkészíthető pohárkrém formájában.
- A színes francia csoda a Macaron, nagyon jó választás egy esküvőre.
- Tálalj fel Tartokat. Ezek a kis piték nagyon jól díszíthetőek, és rengetegféle ízben el lehet készíteni őket. Biztosan mindenki örömmel enyhíti velük édességfüggőségét.
Éjféli vacsora
Az éjféli falatozás fontos, a finom innivalók és a tánc sokat kivesz a násznépből, nem árt egy kis energia.
Az éjféli vacsoránál két bevett szokás van. Az egyik, hogy egy teljesen új, az este folyamán eddig még nem látott étellel készülsz, a másik, hogy többet rendelsz a főételből, és a megmaradt adagokat szervírozod fel éjfélkor. Az éjféli vacsorát svédasztalos megoldással szokták tálalni.
Egy hagyományos éjféli vacsora része a töltött káposzta. Ez mindig sikert szokott aratni, de ha te mást szeretnél ne félj egy új, izgalmas megoldás kipróbálásától sem.
Az éjféli vacsorán általában a megmaradt húsokat, vegetáriánus sülteket, köreteket, töltött káposztát, esetleg a megmaradt süteményeket tálalják fel. Ha nem akarsz ennyire ragaszkodni a szokásokhoz, nyugodtan kísérletezz új dolgokkal. Arra mindig ügyelj, hogy ne csak húsos és ne csak vegetáriánus vagy vegán ételek legyenek, illetve minden érzékenységgel rendelkező ember tudjon valamit csipegetni az éjféli lakomán.
Tippek éjféli vacsorához



1. Az éjféli vacsora lehet streetfood jellegű, egy finom gyrost, pizzát vagy hamburgert mindenki szívesen fogyaszt.
2. El lehet vinni mediterrán irányba, sajtokat, sonkákat, olívabogyót, bruschettát, gyümölcsöket feltálalva.
3. A mexikói ízeket is sokan kedvelik, a taco, a burrito és a nachos kiváló éjféli vacsoraként.
4. A vegetáriánusok, a vegánok és persze mindenki más részére, aki szereti tálalj fel humuszt, céklakrémet, padlizsánkrémet, avokádókrémet grissinivel vagy pirítóssal. Lehetnek falafelgolyók, sajtok, saláta és magvak is a menüben.
Hagyományos és modern, lehet-e a kettőt egyszerre?


A válasz az, hogy igen, miért ne lehetne. 🙂
A kérdés csak az, hogy hogyan? Érthető, hogy a fejekben nehezen jön össze a rántott hús és egy-két kimondhatatlan nevű étel, amivel a fine dining éttermekben lehet találkozni. A hagyományos és a modern ételek fúziójának azonban nem kell ennyire ellentmondásosnak lennie.
A titok a harmóniában rejlik. Legyen egy kicsit ebből és egy kicsit abból is. Például lehet egy újhullámos előételt tálalni, majd ezután egy finom húslevessel folytatni a sort. Újra lehet gondolni a szokásos magyar esküvői fogásokat. Az alapok ugyanazok, de ezzel egy kicsit megbolondítjuk az ízeket. 🙂
Fontos kérdések az esküvői vacsora kapcsán
Az eddigiekben hagyományos magyar és különleges esküvői menü ötletekkel ismerkedhettél meg. Most pedig egy-két szintén az esküvői vacsorához kapcsolódó, de az esküvői menüsor összetételén túlmutató kérdést igyekszünk megválaszolni.
Tálalás az asztalokra vagy svédasztal?


A leveseket és az előételeket a legtöbb esküvőn ültetett felszolgálással szervírozzák, de a következő fogásokat már nem, azokat svédasztalos megoldással tálalják. Vannak olyan esküvők is, ahol minden egyes fogást egészen az asztalig kivisznek.
Melyiket válaszd? Milyen szempontok segíthetnek a döntésben?
- Mennyibe kerül a két szolgáltatás? -A felszolgálás általában drágább és nehézkesebb.
- Milyen a helyszín? -Vannak helyszínek, ahol gyakorlatilag lehetetlen végig biztosítani felszolgálást, mert nincs rá elegendő hely.
- Milyen ételek lesznek az esküvőn? -Van, amit nem lehet vagy egyszerűen nem érdemes svédasztalos megoldással tálalni.
- Milyen a vendégsereg összetétele? -A svédasztalhoz saját magunknak kell odamenni szedni. Az idősebb vendégek számára ez nehézkes lehet.
Hogyan teheted esztétikussá az esküvői asztalt?


Az esküvői menüsornak elsősorban finomnak kell lennie, de azért az sem árt, hogyha szépen tálaljuk.
Tipp: Az esküvői menüsort írd fel kalligrafikus betűkkel egy szép papírra. Nagyon elegáns és közben egyszerű megoldás. Az asztalokról ne hagyd le a virágdekorációt sem.
Ne feledkezz meg arról sem, hogy az esküvői ültetési rend kialakítása a menüsorok szempontjából sem elhanyagolható. Ennek helyes megvalósításáról részletesen a linkre kattintva olvashatsz.
Kit válassz, hogyan mérlegelj?
Aki olvassa a blogot, annak nem lesznek ismeretlenek a következő tanácsok. 🙂
- Készíts esküvői költségvetést még az esküvőszervezés legelején, hogy ne érjenek meglepetések. Ha szeretné tudni, hogy milyen összegekkel kalkulálj, olvasd el Mennyibe kerül egy esküvő című cikkünket.
- Mindig kérj be több árajánlatot, hogy tudj válogatni közöttük és az anyagilag és minőségileg is legjobb szolgáltatót találd meg.
- Kérj segítséget egy esküvőszervezőtől vagy olyan barátaidtól, akik már végigmentek egy esküvő megszervezésén.
- És végül, de nem utolsó sorban, az esküvő rólad és párodról szól, az esküvői menüt is úgy alakítsd ki, hogy nektek tetsző legyen.
Gyakran Ismételt Kérdések
Figyelembe kell venni a vendégek összetételét, gondolni kell a gyermekekre, valamint az érzékenységekkel rendelkező meghívottakra is. Egy nyári és egy téli esküvőhöz is másféle ételek illenek.
A hagyományos magyar menüsor részét képezik olyan tipikus hazai ételek, mint a húsleves, a pörkölt vagy a rántott hús. A modern menüsorok újragondolt magyar vagy egzotikusabb ételekből állnak.
A hagyományos menüsor egy előételből, egy levesből, az 1. számú főételből, a 2. számú főételből, a desszertből és az éjféli vacsorából áll. Egy modern menü esetében ettől bátran el lehet térni.