Bakonyi gasztronómia:kellemes borok, ínycsiklandó ételek. Fedezd fel a Bakony ízeit és kóstold meg a Bagolyvár Fogadóban!
A bakonyi borok
A bakonyi vidék borvidékei közé tartozik a Badacsony, a Balatonfüred-Csopak, a Balatonfelvidék és a Balatonmelléke. A változatos és szemkápráztató táj mellett kitűnő borok jellemzik a borvidékeket. Megtalálhatóak itt többek között az Olaszrizling, a Szürkebarát és a Chardonnay, melyek gazdag íz- és zamatanyaggal, friss, élénk savakkal csábítanak el bennünket.
A bakonyi ételek
A bakonyi gasztronómia két fő alapanyaga a gomba és a hagyma. A „bakonyi mód” újabb és újabb fogásokat ihletett, különféle halakat, húsokat kombinálva gombapaprikással.

Recept
Bakonyi sertésborda
Hozzávalók 5 főre:
- 10 szelet sertéskaraj
- 2 fej vöröshagyma
- 0,5 kg gomba
- 1 paprika
- 1 paradicsom
- só, bors, ételízesítő, paprikakrém
- 1 ek fűszerpaprika
- olaj
- liszt
- 2 dl tejföl vagy 2 dl főzőtejszín
Elkészítés:
- A hússzeleteket kiklopfoljuk, sózzuk, borsozzuk, lisztbe forgatjuk.
- Egy serpenyőben elősütjük, majd tálra szedjük.
- Olajban megdinszteljük a hagymát, megszórjuk pirospaprikával, beletesszük a megmosott, felszeletelt gombát. Paprikakrémmel, pici ételízesítővel ízesítjük, hozzáadjuk a megmosott, félbevágott paprikát, paradicsomot.
- Közben visszatesszük a gombára az elősütött hússzeleteket, és addig főzzük, míg a gomba és a hús is puha lesz.
- Közben ízesítjük ha kell, majd összekeverünk tejföllel vagy tejszínnel pici lisztet, kiszedjük a húst egy tányérra, és behabarjuk vele a gombás szaftot.
- Visszatesszük a húst, készre főzzük, felforraljuk.
- Tálaljuk nokedlivel, vagy tésztával.
Jó Étvágyat Kívánunk!
A Bakony állat-és növényvilága
A Bakony kirándulási lehetőségei
Bakonyi programok, érdekességek