A Bakony állat- és növényvilága

A bükkös erdőkkel borított tájegység 1991-ben került védelem alá. A természetvédelmi oltalmat a terület viszonylagos érintetlenségének, kiterjedésének, 84%-át borító erdeinek, szinte teljes mértékű eredetiségének köszönheti. Az erdők területe 140 000 hektár. Mai képe hosszú földtörténeti, gazdaság- és kultúrtörténeti folyamatok eredőjeként alakult ki. A gyertyános-bükkös erdők fő fafajtái a magas kőris, a hegyi- és korai juhar, a nagy- és kislevelű hárs és a madárcseresznye. A magasabban fekvő részeken hegyi szilfákkal, hegyi juharral és magas kőrissel találkozhatunk. A magashegységi jellegű erdőtípusnak sajátos és ritka fészkelő madara a fehérhátú fakopáncs, a feketególya és a holló.

A mélyebb párás völgyekben találhatók szurdokerdők és páfrányok, a sziklás oldalakon magaskőrises-hársas sziklaerdők, a patakvölgyekben pedig hegyvidéki égerligetek. Számos ritka növény nő a Fekete-Séd völgyében a Tisztavíz-forrás környékén, a Nagy-Somhegy déli, fátlan, sziklás tisztásain. A Vörös János-Séd patakjában még él kövi rák, a hűvös bükkösökben havasi cincérrel és alpesi gőtével is lehet találkozni. A dolomitgerincek északi oldalain él a bakonyi hegyek legkülönlegesebb erdőtársulása, az elegyes karszterdő, bükk és virágos kőris valamint lisztesberkenye és barkócaberkenye fákkal, gyepszintjükben számos ritka növénnyel. Az Odvaskőhát cserszömörcés-molyhostölgyesében él a rozsnokképű árvalányhaj.

A bükkösök télen is zöld cserjéje az atlantikus babérboroszlán, melyről a Magas-Bakony jellegzetes növény- és állatvilágát, geológiai sajátságait bemutató tanösvényt is elneveztek.

A Bakonyvidék tájai | A Bakony állat- és növényvilága | A Bakony geológiai értékei

A Bakony kirándulási lehetőségei | Gasztronómia

Együttműködő partnereink:


Rent a Bike kerékpárkölcsönzés itt»
 
 
   


VISSZA A FŐOLDALRA 
       © 2017 Bagolyvár Fogadó – Zirc